Huraian Sukatan Pelajaran Bahasa Melayu sila layari web ini....

Huraian Sukatan Pelajaran Bahasa Melayu sekolah menengah, sila layari web di bawah ini....

http://www.moe.gov.my/bpk/index.php?option=com_wrapper&Itemid=66

Saturday, 4 February 2012

Berani kerana benar takut kerana salah


MAKSUD :
Bertindak kerana berada di pihak yang benar atau untuk menegakkan kebenaran.

SITUASI :
Kekadang sukar untuk menegakkan kebenaran. Orang memerlukan bukti yang lurus dan saksi yang tulus, bukti yang dapat dipercayai khalayak dan saksi yang benar-benar layak. Kekadang untuk menegakkan kebenaran, timbul pelbagai pertelingkahan yang membawa perpecahan.

Manusia mempunyai persepsi dan harapan yang berbeza-beza, apatah lagi impian. Bagi mengejar impian, kadang kala, orang tindas-menindas, dan pijak-memijak. Malah, orang menolak kata yang benar, dan rahmat pula dilarikan, yang takrifnya tidak mahu mengakui kebenaran dan menolak nikmat kebersamaan.


Kita harus terus menyatakan kebenaran. Orang mungkin akan hilang kepercayaan jika kita sekali berbuat dusta. Melanting hendaklah menuju tampuk (tempat tertinggi), dan berkata hendak menuju benar yang bermaksud setiap usaha tentu ada maksudnya; dalam perundingan hendaklah ada kebenaran dan kejujuran.


Kita hendaklah bertindak dan bergerak di tempat yang benar. Kita hendaklah mempertahankan kebenaran walaupun pahit. Kita harus terus bersuara untuk memberi keyakinan dan kita terpaksa berlengan sekiranya kehormatan kita digadai. Kata orang-orang tua kita; Berani kerana benar, takut kerana salah, biar putih tulang dan jangan putih mata; Biar terjual nyawa, jangan terjual nama.


PANTUN :


Kalau laku wang di saku,


      Beli sama gajus dan janggus;


Benar dilaku salah diaku


      Baru kita tulus dan lurus.Sumber : Cikgu Naim Daipi


No comments:

Post a Comment