Monday 9 April 2012

cincang atau cencang


Satu lagi kesilapan yang sering berlaku di media setempat terutamanya dalam ruangan masakan ialah penggunaan perkataan cencang. 

Banyak pengguna merujuk perkataan yang bermaksud daging yang ditetak kecil-kecil sehingga menjadi halus dengan perkataan ‘cincang’. Cincang sebenarnya sejenis tumbuhan yang nama lainnya ialah cungkil, kabau, dan semincang.

Sebenarnya ejaan yang tepat ialah cencang:
 
+ Tukang masak itu sedang mencencang daging.
+ Daging cencang yang dibeli ibu itu hendak dibuat belotok atau sosej.
 
Cencang-cencang buah mangga,
Cecah kicap bercampur gula;
Duduk bincang dengan keluarga,
Jangan bercakap berjela-jela

Kita akan tertanya-tanya ketika membaca tajuk berita akhbar di slaid ini; 

Adakah nenek yang malang itu ditetak kecil-kecil sehingga halus? 

Sebenarnya ayat tersebut mengandungi unsur hiperbola; ungkapan kiasan yang diturunkan secara berlebih-lebihan untuk meninggalkan kesan tertentu. Namun ejaannya perlulah baku, iaitu cencang, bukan cincang dan digunakan sebagai unsur kreatif, bukan berita.

.../kpBM 


No comments:

Post a Comment